Moja twórczość

Temat: grzybek tybetanski
      Czym jest grzybek tybetanski hodowany w mleku,czy rzeczywiscie
ma wlasciwosci lecznicze?Ziarno kefirowe -co to jest?
                                                         Mirzan

Źródło: topranking.pl/1815/grzybek,tybetanski.php



Temat: grzybek tybetanski
mirzan <lil@op.plnapisał(a):


      Czym jest grzybek tybetanski hodowany w mleku,czy rzeczywiscie
ma wlasciwosci lecznicze?Ziarno kefirowe -co to jest?
                                                         Mirzan


;-) moze takie samo jak kefir ?


Źródło: topranking.pl/1815/grzybek,tybetanski.php


Temat: Napoj z alg
Znalazlem sporo informacji na temat tzw. grzybka tybetańskiego. Nie wiem
czy to jest to co mam w domu, ale przypuszczam ze tak. Jest wiele sposobow
hodowli tego czegos. Najbardziej podoba mi sie pomysl z herbata. W
internecie jest wiele linkow odnosniego tak sporzadzonego napoju, ktory
nosi nazwe kombucha. Np tutaj: http://www.earthcalls.com/kamain.htm

Po polsku o grzybku mozna przeczytac tutaj:
http://www.fema.krakow.pl/~ciaston/medycyna.htm#n2
Podam fragment:

"Grzybek hinduski nazywany jest też jako indyjski, japoński, jogi,
tybetański, mandżurski, Wołga, kombucha, olinka itd. Niemcy, Austriacy i
Szwajcarzy nazywają go "Teeplitz", Francuzi - "mere de vinaigre", Rosjanie
- "teekwas", Czesi - "fungojapon".
Z naukowego punktu widzenia, nie jest to czysta kultura grzybowa, lecz
mieszanina drożdży i bakterii, żyjących w symbiozie. Drożdże stwarzają
dobre warunki życia bakteriom, a te znowu ułatwiają życie drożdżom. Jeżeli
grzyb rozmnaża się w mleku powoduje jego zakwaszenie i charakterystyczny
smak i zapach; jeżeli w pożywce z herbaty i cukru, tworzy kwasowaty,
orze wiający napój koloru herbaty.[...]"

Dziwne jest to ze malo mowi sie o rodzynkach, wszedzie naczelna role ogrywa
albo mleko, albo herbata. Moze rodzynki to substytut dostarczajacy
garbnikow?

P.S.
To "cudo" zaczyna mnie coraz bardziej intrygowac :)


Źródło: topranking.pl/1815/napoj,z,alg.php


Temat: jogurt a antybiotyk

| nie musi byc akurat danonek. moze byc maly kubeczek jogurtu firmy
| "krzak"
| a nalwiekszy marketingowiec sposrod medykow zapewne nie slyszal o
np.
| lactovaginalu, aby pieczarki mu nie przeszkadzaly w rydzykowaniu z
| marketingowa samiczka  ;-)

Mnie się trochę śmiać chce jak piszecie o tych jogurcikach z
konserwantami.
Zawsze kupowałam do antybiotyków kefir, albo zsiadłe mleko, albo


lakcid.

i bardzo dobrze robisz. zauwaz jednak, ze kefir czy grzybek tybetanski
to nie dokladnie to samo co zsiadle mleko czy jogurt


Źródło: topranking.pl/1851/jogurt,a,antybiotyk.php


Temat: grzybek tybetański - i co dalej?
grzybek tybetański - i co dalej?
Kwaśne mleko z tego grzybka jest pyszne.
A może serek by też był dobry? Kto wie CZY TO JEST DOPUSZCZALNE by z TAKIEGO
mleka robić serek?
A co by było gdybym zjadła samego grzyba? Skoro nie umieram od jego zarodników
(są w kwaśnym mleku) to może i grzybek sam w sobie byłby dobry?
A sernik z sera z takiego grzybka?
Zdolności kulinarne mam hmmm, takie sobie. Ale wyobraźni, pomysłów i łakomości
mi nie brakuje.
Żyra
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77443558,77443558,grzybek_tybetanski_i_co_dalej_.html


Temat: Grzybek kefirowy - kto zna????????????????????????
Grzybek kefirowy - kto zna????????????????????????
Cześć
Dawno, dawno temu miałam grzybka - podobno mnichów tybetańskich, (taka
przezroczysta glutowata galaretka) dodawało się go do mleka i dzień później
czekał pyszny kefirek, co jakiś czas trzeba było go podzielić, czyli komuś
oddać, bo się w tym mleku mnożył. Pamiętam, że myło się go na sitku.
Czy jeszcze coś takiego jest do zdobycia w dzisiejszych czasach??
Jeśli coś o grzybku wiecie to piszcie
Pysia

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10475302,10475302,Grzybek_kefirowy_kto_zna_.html


Temat: Kryształek japoński - czy można gdzieś kupić?
w 3-mieście można owy 'cud' nabyć od starszych kobiet,handlujących pokątnie na
targowiskach zdrową żywnością(prawdziwe masło,jajka,twaróg,mleko od
krowy,mięsko,przetwory).egzystuje to pod nazwą 'grzybek tybetański'.pamiętam,że
w latach 80-siątych prawie każdy miał to w domu ale czy to ma jakies szczególne
włściwości to nie wiem.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,12219667,12219667,Krysztalek_japonski_czy_mozna_gdzies_kupic_.html


Temat: Schwedenmilch, Acidophilusmilch...zsiadle mleko
Grzybek tybetanski
Chodowca zsiadlego mleka wprawdzie nie jestem ale poruszony przez
Ciebie temat przypomnial mi jak to w zamierzchlej przeszlosci
zapijalem sie joghurtem wytworzonym przy uzyciu tzw. grzybka
tybetanskiego. Zdrowe to bylo, smaczne a i "obsluga" latwa. Trzeba
bylo tylko dbac o to aby grzybek plywal codziennie w mleku bo
inaczej po pewnym czasie obumieral. Grzybek ma tez te wlasciwosc, ze
stosunkowo szybko sie rozmnaza i mozna go dzielic. Problem w tym, ze
nie wiem jak sie po niemiecku nazywa i gdzie mozna go w Niemczech
kupic.
Moze ktos z Was wie jak mozna zdobyc w Niemczech ten specjal?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10001,71205505,71205505,Schwedenmilch_Acidophilusmilch_zsiadle_mleko.html


Temat: Grzybek Tybetanski...
Grzybek Tybetanski...
Czy ktoras z Was zna lub uzywa tego specyfiku?Grzybek hoduje sie na
swiezym,nie homogenizowanym mleku,po 24 godz,zlewa sie i pije 2xdz.szklanke-
doskonale w smaku,jak zsiadle mleko,genialnie reguluje uklad
trawienny,wspomaga organizm,hamuje rozwoj nowotworow,ma wiele innych
zalet.Polecam!Dostalam latem od kuzynki,a ona od kogos kto wyleczyl tym
raka/poznalam osobiscie tego goscia/.Teraz juz obdzielilam pol
dzielnicy,rozrasta sie bardzo ladnie i trzeba sie nim dzielic!
Komu,komu,bo ide do domu!!!! ))

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,29055,50984411,50984411,Grzybek_Tybetanski_.html


Temat: Grzybek tybetański ! Grzyb Kombucha ?
Grzybek tybetański ! Grzyb Kombucha ?
Witam!
Kiedyś, chyba 20 lat temu stosowałam grzybka, hodowałam go na mleku... nawet nie wiedziałam, że się tak nazywa - dziś znalazłam w internecie - "grzybek tybetański".

Jest fajna strona o nim www.grzybektybetanski.pl.tl

Już sobie zamowiłam, pamietam, że był bardzo pożyteczny w moim domu. Może komuś z Was się przyda ta wiedza. Na tej stronie internetowej jest odniesienie do strony o Grzybku herbacianym Kombuchy - słyszał ktoś z Was o takim czymś?

Pozdrawiam serdecznie,
Sonia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37412,100611766,100611766,Grzybek_tybetanski_Grzyb_Kombucha_.html


Temat: GRZYBEK TYBETAŃSKI ! Grzyb Kombucha ?
GRZYBEK TYBETAŃSKI ! Grzyb Kombucha ?
Witam!
Kiedyś, chyba 20 lat temu stosowałam grzybka, hodowałam go na mleku... nawet nie wiedziałam, że się tak nazywa - dziś znalazłam w internecie - "grzybek tybetański".

Jest fajna strona o nim www.grzybektybetanski.pl.tl

Już sobie zamowiłam, pamietam, że był bardzo pożyteczny w moim domu. Może komuś z Was się przyda ta wiedza. Na tej stronie internetowej jest odniesienie do strony o Grzybku herbacianym Kombuchy - słyszał ktoś z Was o takim czymś?

Pozdrawiam serdecznie,
Sonia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23923,100611876,100611876,GRZYBEK_TYBETANSKI_Grzyb_Kombucha_.html


Temat: Jakie jogurty naturalne???
mryg1212 napisała:

> Ja po prostu nie kupuję jogurtów, tylko robię sama w domu, mam
wtedy
> jasność, że nikt mi nie dosypie żadnych cukrów. Dostałam od
> znajomych coś, co oni nazywają "grzybkami chińskimi" - ale są to
> raczej kolonie bakterii mlekowych. Wrzucam to do mleka i za dobę
mam
> gotowy jogurcik

Ja też mam "grzybek tybetański"
Jeżeli jest ktoś z Łodzi lub okolic to mogłabym się podzielić.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,104437356,104437356,Jakie_jogurty_naturalne_.html


Temat: Algi
Nie, spoko. Moda na tzw. krysztalki japonskie przeleciala przez Gliwice jakies
2 lata temu ( mozna bylo dostac w kosciele na Sikorniku nawet jakies ulotki ).
Z moich obserwacji ( rodziny ) wywnioskowalem, ze dobrze robi dopoki starcza
cierpliwosci :)). Kiedys bylo mleko i grzybek tybetanski- i wto bym bardziej
uwierzyl. Nie zauwazylem jakis drastycznych odznak ozdrowienia, ak rowniez
pogorszenia. Ale jak wierzysz- no to smacznego :))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94,6483326,6483326,Algi.html


Temat: Szukam GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH-szczepki.Bytom.
Szukam GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH-szczepki.Bytom.
tel.(0)503-622-329 Wspaniała sprawa dla zdrowia.Kilkanaście lat temu
stosowałam,czułam się świetnie,miałam rewelacyjne wyniki badań laborat.Polecam
wszystkim,kuracja tania i skuteczna:potrzebne tylko mleko i .... no
właśnie,szczepkę GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH. Jeżeli ktoś ma,to bardzo proszę o
kontakt.Dziękuję.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19406495,19406495,Szukam_GRZYBKA_JOGOW_TYBETANSKICH_szczepki_Bytom_.html


Temat: Szukam GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH-szczepki.Bytom.
do m.w.2: Kombucha to nie Grzybek Tybetański!
Co do kombuchy masz rację,ale to nie jest Grzybek Jogów Tybetańskich. Grzybek
Tybetański jest biały,jak kawałki kalafiora tylko mięciutki a kombucha brązowe
talerze.Inaczej się stosuje,inne napoje się przyrządza i inne ma działanie.
Grzybek Tybetański zalewa się wyłącznie zimnym mlekiem,a kombucha to jest
zupelnie co innego. Sam byłbym zainteresowany zdobyciem szczepki Grzybka
Tybetańskiego.Kombucha mnie nie interesuje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19406495,19406495,Szukam_GRZYBKA_JOGOW_TYBETANSKICH_szczepki_Bytom_.html


Temat: Szukam GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH-szczepki.Bytom.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie postem.Bardzo mi zależy na zdobyciu szczepki
grzybka. Tak jak pisałam powyżej grzybek powinno się zalewać mlekiem i smakuje
wyśmienicie, a dokładnie smakuje tak jak dobre zsiadłe mleko. Powtarzam jeszcze
raz mój tel.do kontaktu,gdyby szczepka grzybka się "znalazła": (0) 503-622-329
Jestem z Bytomia(woj.Śląskie). Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i
pozdrawiam.www.grzyby.grzybnia.pl/uprawa-amatorska/grzybek-tybetanski.htm
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19406495,19406495,Szukam_GRZYBKA_JOGOW_TYBETANSKICH_szczepki_Bytom_.html


Temat: Szukam GRZYBKA JOGÓW TYBETAŃSKICH-szczepki.Bytom.
odpiszę, odpiszę. Zrobiłam coś głupiego. Napiszę to TU, abyś to nie tylko Ty
przeczytała. Kupiłam grzybka tybetańskiego (w sumie listonosz dostał 30 zł ode
mnie.) Pomyślałam sobie, że się z Wami podzielę potem za darmo - i wg Twojej
teorii choć mi nie pomoże, bo kupiłam... To Wam powinno - bo za darmo:)))
Okazało się, że dostałam algi w mleku. Je się hoduje na wodzie z cukrem i
rodzynkach. A nie na mleku. To zupełnie co innego. Pani Małgosia -
dostarczycielka obiecała mi, że jak będzie miała prawdziwego gezybka - to
dostanę go już za darmo. Poczekamy, zobaczymy. Tym listem "odrobiłam już drugi
raz lekcje" za siebie. Ktoś oprócz nas zgłosi się? :) POzdrawiam. Żyrafa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19406495,19406495,Szukam_GRZYBKA_JOGOW_TYBETANSKICH_szczepki_Bytom_.html


Temat: Grzybek Tybetański
Pije się go z mlekiem,smakuje jak kefir.Działa zdrowotnie na różne organy i choroby.
www.grzyby.grzybnia.pl/uprawa-amatorska/grzybek-tybetanski.htm
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,21998799,21998799,Grzybek_Tybetanski.html


Temat: Pij bakterie, będziesz... zdrowsza
mam pogardzany prze Polakow GRZYBEK TYBETANSKI i zakwaszam nim
mleko - smaczny!
Kiedys mialam podobny na herbatce, ale niestety KIEDYS. Chetnie
wymienie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,73512853,73512853,Pij_bakterie_bedziesz_zdrowsza.html


Temat: grzybek tybetañski
hiszpanska klawiatura?
To Ty tez w Hiszpanii mieszkasz?
O grzybku nic nie wiem, ale:
www.bio-forum.pl/messages/2/108808.html
GRZYBEK TYBETAŃSKI (jogów hinduskich)

1. Reguluje przemianę materii.
2. Leczy choroby serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada
cholesterol w naczyniach tętniczych.
3. Leczy choroby wątroby, trzustki i śledziony.
4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego.
5. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie żółciowe.
6. Leczy wszystkie choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i
dwunastnicy.
7. Wytwarza antybiotyki i leczy wszystkie stany zapalne.
8. Obniża i reguluje ciśnienie krwi.
9. Wstrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
10. Reguluje stany zmęczenia i wyczerpania.
11. Hamuje proces starzenia się komórek.
12. Posiada wszystkie niezbedne do życia witaminy.

Sposób użycia dla jednej osoby
2 łyżeczki tego grzybka w słoiku zalać 0,25l mleka nie gotowanego.
Po 24 godzinach przecedzić przez niemetalowe sitko i mieszać
niemetalową łyżeczką. Mleko wypić, a grzybek na sitku dobrze
wypłukać pod bieżącą zimną wodą aż będzie biały i podobny do
gotowanego ryżu. Grzybek zalać ponownie świeżym mlekiem na następne
24 godziny. Słoik nakryć gazą i przechowywać w temperaturze
pokojowej.

Uwagi

Grzybek nie wypłukany po 24 godzinach i nie zalany mlekiem traci
swoje właściwości i ginie, a zdrowy grzybek po 17 dniach podwaja się
i można odstąpić go innej osobie. Jeżeli nie pije się tego napoju,
należy codziennie zalewać go nowym mlekiem (tyle mleka aby grzybek
lekko pływał). Mleko zmieniamy codziennie.

Sposób kuracji

Pić mleko przez 20 dni bez przerwy, najlepiej przed snem. Następnie
zrobić 10 dni przerwy i znów pić przez 20 dni. W razie potrzeby
kurację przeprowadzić kilkakrotnie.

_________________

i jeszcze z jakiej to strony:
crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=2326Buzka


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,93547844,93547844,grzybek_tybeta_241_ski.html


Temat: Grzybek Tybetanski...
He, he - to niezłe - grzybek tybetański...

Rzeczywiście zdrowe ale nie pochodzi z Tybetu choć ta nazwa się przyjęła.
Zamieszanie nazewnicze spowodowane dodatkowo zmianą nazwy dla pokrewnego
produktu (a może normy dla produktu) zmyliło wszystkich do końca.

Jest tak:
1. Niektóre bakterie kwasu mlekowego (to znaczy zakwaszające mleko i inne
produkty) robią ze zwykłego zsiadłe mleko.
2. Czasami te bakterie występują wespół z drożdżami (też określone gatunki) - i
tworzą jogut.
Tu pierwszy problem. Obecnie w handlu można kupić coś co jest nazywane jogurtem
ale nie ma w nim śladu drożdży. Czyli brak wytwarzanego przez te drożdże
dwutlenku węgla i alkoholu (w minimalnych ilościach poprawia smak, strawność,
działa dietetycznie i ogólnie korzystnie). Ten prawdziwy jogurt był moim
zdaniem o wiele smaczniejszy - lekko szczypał w język, był wyrazistszy.
To co się sprzedaje obecnie pod nazwą jogurtu to właściwie jest zsiadłe mleko,
tyle że bakterie dobrano starannie. Podejrzewam, ze zmieniono również z tej
okazji Polską Normę na produkt zwany jogurtem. Kiedyś by to nie przeszło (to
znaczy zsiadłe mleko jako jogurt).

3. Teraz najciekawsze. W jednym miejscu na ziemi - na Kaukazie, bakterie
mlekowe łączą się z drożdżami w organizm symbiotyczny. Razem żyją, razem się
rozmanżają (namnażają). Tworzą tzw. grzybek kefirowy. Na bazarach, targach, w
prywatnym obiegu sprzedawano go pod nazwą grzybek tybetański.
Dziwne jest to, że te bakterie i drożdże mogą żyć oddzielnie ale łączą się w
jeden organizm tylko na Kaukazie. Próbowano stworzyć im w laboratoriach warunki
identyczne z kaukaskimi by zaobserwować tworzenie się grzybka (organizmu
sybiotycznego) ale nic z tego. Żyły oddzielnie.
Po połączeniu się bakteri i drożdży w grzybek kefirowy można go wywieźć z
Gruzji a on nie rozpada się na oddzielne organizmy lecz namnaża dalej
symbiotycznie.
4. Z podobnych napojów (tzn kefir i prawdziwy jogurt) jeden występował kiedyś w
Polsce - Huculska Huślanka.

Wszystkie miały podobny, choć różniący się smak i zbliżone walory dietetyczne.
Kefir uchodził za najlepszy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,29055,50984411,50984411,Grzybek_Tybetanski_.html